De locatie

De ligging

Trouweiland met skyline vanuit lucht

Het eiland van staal ligt in het water van het droogdok in de Y-Helling van de NDSM-werf. Met het trouwvoertuig rijd je de helling op tot aan de betonnen catwalk. Die voert naar de aanlegsteiger, en je stapt samen in het huwelijksbootje. Na 20 meter roeien bereik je het Trouweiland, alwaar de getuigen al op je wachten. De gasten volgen de ceremonie vanaf de waterlijn, op gepaste afstand. Met ons amfibievoertuig rijdt je natuurlijk gewoon direct de plomp in naar het Trouweiland!

sfeerplaatje Trouweiland

Het droogdok is een enorme betonnen bak met een hellend vlak van 2 graden, dat in open verbinding staat met het IJ, afgesloten met sluisdeuren. Hierachter is de skyline van de stad zichtbaar. Vele festivals vinden hier plaats, waarbij de helling dan veranderd in een kolkende duizendkoppige mensenmassa.

De NDSM-werf behoort tot het industrieel erfgoed, en op dit moment worden de hellingen gerenoveerd.  De Y-helling is nu bijna gereed. De trouwceremonieën ondervinden hier geen hinder van.

Dit terrein herbergt sinds 2000 ‘s werelds grootste broedplaats voor kunstenaars. Het Trouweiland is 1 van de kunstprojecten die op het immense buitenterrein te bewonderen zijn, van de hand van NDSM-kunstenaars.

 

 

De historie

Op de NDSM-werf (de Nederlandse Droogdok en Scheepsbouw Maatschappij) werden in de jaren ’60 de grootste schepen van de wereld gebouwd. Vanuit de Scheepsbouwloods werden deze in het droogdok gehesen. Die werd dan vol water gepompt. De sluisdeuren gingen open en het schip kon zo het Ij in varen. In de jaren ’80 ging de NDSM failliet, en raakte de werf in verval. Tot de stad Amsterdam in 2000 een prijsvraag uitschrijft voor een culturele bestemming voor het terrein, waarbij het winnende idee gerealiseerd wordt. Kunstenaars winnen met het plan om hier de grootste creatieve laboratorium-plek van de wereld te creëren;

scheepsbouw in droogdok NDSM

De broedplaats voor kunstenaars

Dit terrein herbergt sinds 2000 ‘s werelds grootste broedplaats voor kunstenaars. Het Trouweiland is 1 van de kunstprojecten die op het immense buitenterrein te bewonderen zijn, van de hand van NDSM-kunstenaars. In de Scheepsbouwloods bouwden vele kunstenaars hun eigen atelier. Waaronder Convoi Exceptionnel, de kunstenaars achter het kunstproject Trouweiland. In de vele studio’s wordt werk speciaal voor Trouweiland ontworpen en gerealiseerd, en geregisseerd; een onmiskenbaar NDSM-stempel!

 

Parkeergelegenheid

Er zijn honderden betaalde parkeerplekken rondom Trouweiland; en gratis parkeren op 300 meter afstand.